Siniset kiteet meteoriiteissa ovat ensimmäinen konkreettinen todiste nuoren Auringon aktiivisuudesta

Meteoriittien jäänsiniset kiteet kertovat vasta syntyneen Auringon huomattavasta aktiivisuudesta. Tutkimuksen mahdollisti Sveitsissä sijaitseva, viimeistä huutoa oleva massaspektrometri.

Astronomit uskovat Auringon nuoruudessaan purkautuneen ja säteilleen huomattavasti enemmän kuin nykyään. Kappaleita, joihin tästä olisi jäänyt jälkiä, on kuitenkin hankala löytää.

"Juuri mikään aurinkokunnassa ei ole riittävän vanhaa todella vahvistamaan varhaisen Auringon aktiivisuudesta", johdattelee Philipp Heck Fieldin museosta. 

"Mutta mineraalit Fieldin museon kokoelmissa ovat riittävän vanhoja. Nämä luultavasti edustavat ensimmäisiä mineraaleja, joita muodostui aurinkokunnassa."

Heckin ryhmän tutkimat mineraalit ovat sinertäviä hiboniittikiteitä, jotka aurinkokunnan muodostuessa joutuivat avaruuskivien sisään.

Kiteiden koostumus on selitettävissä vain, jos niihin on osunut runsaasti Auringosta saapuvia energeettisiä partikkeleita. Kun partikkelit iskeytyivät hiboniittien kalsium- ja alumiiniatomeihin, ne hajosivat pienemmiksi neon- ja heliumatomeiksi.

Löytääkseen varhaisen Auringon runsaan partikkelipommituksen merkit hiboniiteista, tutkijat käyttivät Sveitsissä sijaitsevaa ja autotallin kokoista, täysin ainutlaatuista massaspektrometria.

Kun hiboniittikiteet sulatettiin laserilla, helium- ja neonkaasu vapautuivat laitteen tunnistettavaksi. "Me saimme valtavan signaalin, joka selvästi näytti heliumin ja neonin olemassaolon se oli ällistyttävää", sanoo Levke Kööp Chigagon yliopistosta.

Nämä kaasut ovat ensimmäinen konkreettinen todiste jo pitkään epäillystä Auringon hyvin aktiivisesta vaiheesta sen synnyttyä 4,6 miljardia vuotta sitten.

Aiheesta lisää Field Museum (englanniksi)