Ryugu-asteroidi kiersi aiemmin lähempänä Aurinkoa

Japanilaisen Hayabusa2-luotaimen keräämä data on auttanut selvittämään Ryugu-asteroidin vaiheita. Sen kiertorata on aiemmin kulkenut Aurinkoa lähempänä.

Hayabusa2-luotain ampui Ryugun pintaan helmikuussa 2019 pienen iskeytyjän, joka nostatti ylös pölypilven. Kun pölypilvi laskeutui, se muutti iskeytymiskohdasta paljastuneen sinertävän pinnan punertavaksi.

Havainto auttoi ymmärtämään Ryugun juovitusta. Asteroidi on päiväntasaajalta ja navoilta sinertävä, näiden väliseltä alueelta punertava.

Japanilaisen tutkijaryhmän analyysin perusteella punainen pöly on seurausta pääasiassa Auringon lämmön aiheuttamasta rapautumisesta. Pöly liikkuu navoilta sekä päiväntasaajalta kohti keskileveyksiä paljastaen alta tuoreen, sinertävämmän aineksen.

Punaisuuden määrä on selitettävissä tutkijoiden mukaan sillä, että jossain vaiheessa asteroidi on ollut lähempänä Aurinkoa. Kahden eri mallin mukaan tämä on tapahtunut joko 8 miljoonaa tai vain 300 000 vuotta sitten.

Analyysi paljasti myös, että Ryugu on nuori asteroidi. Sen pinta on korkeintaan 17 miljoonan vuoden ikäinen.

Asteroidivyöhykkeellä olevien Ryugun oletettujen emokappaleiden hajoaminen on tapahtunut huomattavasti aiemmin, satoja miljoonia tai yli miljardi vuotta sitten.

Aiheesta lisää The Conversation (englanniksi)