Ruokasuolalöytö Itokawa-asteroidilta viittaa veden läsnäoloon

Hayabusa-luotaimen tuomista asteroidinäytteistä on löydetty natriumkloridia. Tutkijat epäilevät, että hyvin kuiviksi uskotut avaruuskivet ovat vetisiä ja ne ovat voineet tuoda vettä myös maapallolle.

Itokawa-asteroidin näytteissä piilotellut natriumkloridi, eli tuttavallisemmin ruokasuola, on voinut syntyä vain nestemäisen veden läsnä ollessa. Japanilainen Hayabusa-luotain otti vuonna 2005 ainetta asteroidista ja pudotti sen kapselissa maapallolle 2010.

Arizonan yliopiston tutkijoiden Shaofan Chen ja Thomas J. Zegan löytö on sikäli mielenkiintoinen, että Itokawan aine edustaa yleistä meteoriittien luokkaa, tavallisia kondriitteja. Ne ovat tunnettuja vesipitoisten mineraalien vähyydestä. Vain hyvin harvoista tavallisista kondriiteista on löydetty vettä mineraalien kiderakenteesta.

Tavalliset kondriitit ovat peräisin S-tyypin asteroideista. Tutkijakaksikon mukaan Itokawan ruokasuola tarkoittaa, että aurinkokunnassamme viilettävä S-asteroidien populaatio ei välttämättä olekaan niin kuiva kuin on uskottu.

Kun planeetat aikoinaan muodostuivat, maapallo sijaitsi todennäköisesti alueella, jossa oli liian kuumaa nestemäiselle vedelle. Siksi veden on täytynyt saapua aurinkokunnan viileämmillä ulkoalueilla syntyneiden kappaleiden mukana.

Tällaisia ovat komeetat sekä asteroidivyöhykkeen ulkolaidan C-tyypin asteroidit. Veden läsnäolo näyttäisi nyt olevan mahdollista myös sisemmissä S-tyypin asteroideissa, mikä tuo uuden elementin pohdintoihin veden alkuperästä.

Aiheesta lisää Arizonan yliopisto (englanniksi)