Plutossa on esiintynyt suuria kryovulkaanisia purkauksia

Vuonna 2015 Pluton ohittaneen New Horizons -luotaimen havainnoissa riittää edelleen analysoitavaa. Uuden tutkimuksen mukaan Plutolla on ollut useita jäätulivuorten aktiivisuusjaksoja.

"Tutkimamme rakenteet ovat uniikkeja Plutolle ainakin tähän mennessä tuntemistamme", kertoo Kelsi Singer New Horizons -luotaimen tiimistä SwRI:stä.

"Sen sijaan että eroosio ja muut geologiset prosessit olisivat asialla, kryovulkaaninen toiminta vaikuttaa syytäneen suuria määriä ainetta Pluton ulkopuolelle ja päällystäneen kokonaisen alueen uudelleen", hän jatkaa.

Pluton pinnan sydänkuvion länsipuolen muodostaa Sputnik Planitia. Siellä on useita pullistumia, jotka nousevat 1–7 kilometrin korkeuteen ja ovat 30–100 kilometriä halkaisijoiltaan. Alueella on todella vähän kraattereita, mikä kertoo sen olevan geologisesti suhteellisen nuorta.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että Pluton sisärakenne on pystynyt varastoimaan lämpöä melko läheiseen menneisyyteen asti. Tämä on mahdollistanut jäisen aineen kuljettumisen pinnalle.

Muut geologiset prosessit vaikuttavat epätodennäköisiltä tutkittujen pinnanmuotojen aiheuttajiksi.

New Horizons -luotaimen kenties suurin löytö oli, että Pluton pinnalta paljastui aktiivisia prosesseja alhaisista lämpötiloista huolimatta. Pluton pinnan keskilämpötila on -232 celsiusastetta.

Aiheesta lisää SwRI (englanniksi)