Pluton pinnanmuodot saivat virallisen nimistön

Nasan New Horizons -luotaimen kuvaamien Pluton pinnanmuotojen nimistöä on virallistettu ensi kertaa. Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU ilmoitti hyväksyneensä 14 eri pinnanmuodon nimet.

"Hyväksytty nimistö on valittu monien äärialueiden tutkimusta eteenpäin vieneiden ihmisten ja luotainlentojen mukaan", kuvailee tutkija Alan Stern.  "Pluto ja Kuiperin vyöhyke ovat kaukaisin ihmiskunnan vierailema alue."

Monet nimistä liittyvät myös tuonpuoleisen mytologiaan. Suuri osa nimistön ideoista kerättiin vuonna 2015 pidetyssä ideakilpailussa.

New Horizons -luotaimen tiimi keksi toki monille alueille lempinimiä sitä mukaa kuin ne erottuivat näkyviin ja niistä puhuttiin jo ensimmäisten kuvajulkistusten yhteydessä.

Taivaankappaleiden virallisia nimiä antaa kuitenkin ainoastaan Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni ja kaikki muu nimistö on epävirallista. IAU on viime vuosina linjannut nimistöä entistä aktiivisemmin, esimerkiksi viime vuonna virallistettiin 227 tähden nimet.

Nimetyt alueet sijaitsevan kääpiöplaneetan sillä puolella, joka oli kääntyneenä luotaimeen lähimmän ohituksen aikaan. Vastakkaisen puolen pinnanmuodot tunnetaan paljon huonommin eikä niiden yksityiskohdista saada tarkkoja kuvia ennen seuraavaa Pluto-luotainta. Todennäköisesti sitä ei tapahdu vielä useaan vuosikymmeneen.

Aiheesta lisää IAU (englanniksi)