Pluto-luotaimen seuraava kohde paljastui jännittävän muotoiseksi

Nasan havainnot jääasteroidista 2014 MU69 ovat paljastaneet sen muodon joko pitkulaiseksi tai kaksiosaiseksi. Pluton ohittanut New Horizons -luotain viuhahtaa jääasteroidin ohi 1,5 vuoden kuluttua.

Asteroidin muotoa kartoitettiin 17. heinäkuuta sen ylittäessä tähden. 

Jääasteroidin pisin sivu on uuden analyysin mukaan noin 30 kilometriä, mikäli se on pitkulainen. Jos puolestaan kyseessä on kaksi yhteen liittynyttä tai lähekkäin toisiaan kiertävää asteroidia, ovat molemmat niistä noin 15-20 kilometriä halkaisijaltaan.

"Uusi havainto on mahtava", kehuu New Horizonsin päätutkija Alan Stern. "Tämä voi merkitä jälleen uudenlaista ensimmäisenä tehtävää asiaa luotaimelle. En voisi olla tyytyväisempi, sillä luvassa on jälleen tieteellinen aarre."

Argentiinassa tehdyssä havaintokampanjassa kymmenet havaitsijat ajoittivat niin kutsuttua tähdenpeittoa. Eri paikoista havaituilla tähden peittymisen kestojen avulla pystyttiin päättelemään peittävän kohteen siluetin muotoa.

New Horizons ohittaa jääasteroidin joko 31. joulukuuta 2018 tai 1. tammikuuta 2019. Samalla kohdeasteroidista tulee kaukaisin luotaimella läheltä tutkittu taivaankappale. Ennätys tulee luultavasti pysymään voimassa useita vuosikymmeniä. 

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)