’Oumuamuasta ei löytynyt merkkejä maan ulkopuolisesta elämästä

Aurinkokuntamme läpi pyyhältävästä sikarin muotoisesta kappaleesta ei ole havaittu merkkejä vieraasta sivilisaatiosta. Villeimmissä veikkauksissa kohteen on arveltu olevan ehkä jopa tuntematon avaruusalus.

’Oumuamuaksi nimetty kappale on ollut viime aikoina suuren kiinnostuksen kohteena. Kappaleen poikkeuksellisen radan perusteella tutkijat pystyivät päättelemään, että se on tullut aurinkokuntamme ulkopuolelta.

Vieläkin suurempaa ihmetystä on kuitenkin herättänyt ’Oumuamuan rakenne. Se on arvioiden mukaan suunnilleen 400 metriä pitkä, vain noin 40 metriä leveä sekä mahdollisesti metallipintainen. Stephen Hawking on jopa arvellut, että ’Oumuamua voisi kenties olla muukalaisten emäalus.

Vaikka kyse on mitä todennäköisimmin luonnollisesta kappaleesta, tutkijat ovat halunneet varmistaa asian. Viimeisimpänä Breakthrough Listen -projekti on yrittänyt etsiä merkkejä vieraasta sivilisaatiosta.

Green Bankin satametrisen teleskoopin avulla tutkijat kuuntelivat kohdetta neljällä radiokaistalla. Kaistat kattoivat miljardeja yksittäisiä radiokanavia.

Kahden tunnin aikana kohteesta kerättiin jopa 90 teratavua dataa. Alustavien tutkimusten perusteella minkäänlaista keinotekoista signaalia ei kuitenkaan löytynyt.

"Mahdollisen keinotekoisen signaalin etsintä on alkanut, mutta huolimatta Breakthrough Listen -projektin tietokoneklusterin vaikuttavasta laskentatehosta suuri datamäärä tarkoittaa, että asian loppuun saaminen vie aikaa", Breakthrough Listen -projektin edustaja kertoi tiedotteessa.

Lisää aiheesta seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä no 1/2018.