'Oumuamuan kotimaailma saattaa olla kääpiötähti

Astronomit ovat jäljittäneet tähteä, josta aurinkokuntamme ulkopuolinen 'Oumuamua-komeetta on lähtöisin. Neljä kääpiötähteä tuntuvat täyttävän ehdot.

Gaia-tähtikartoitussatelliitin data on auttanut tutkijoita hahmottamaan, mistä viime vuonna aurinkokunnassamme vieraillut 'Oumuamua saattaisi olla peräisin.

Aluksi asteroidina pidetty 'Oumuamua osoittautui sittemmin enemmänkin komeettamaiseksi. Se on ensimmäinen pienkappale, jonka tiedetään saapuneen tähtienvälisestä avaruudesta.

Tähtitieteilijät käyttivät selvityksessä Euroopan avaruusjärjestön Gaia-satelliitin mittauksia seitsemän miljoonan galaksimme tähden liikkeistä. He laskivat taaksepäin sekä 'Oumuamuan että tähtien liikkeitä, etsien tähtiä, joiden rata ristesi komeetan kanssa.

Tutkimuksessa piti ottaa myös huomioon 'Oumuamuan ja sen potentiaalisen kotimaailmatähden suhteellinen nopeus, joka ei saanut olla liian suuri. 

Lopulta löytyi neljä tähteä, joista tähtienvälinen vierailija olisi saattanut lähteä matkaan. Niiden rata kohtasi menneisyydessä 'Oumuamuan radan muutaman valovuoden sisällä. 

Kaikki ovat kääpiötähtiä, joilla on massaa korkeintaan Auringon verran. Laskuissa 'Oumuamuan kohtaaminen niiden kanssa tapahtui 1–7 miljoonaa vuotta sitten. Toisaalta yhdelläkään tähdistä ei tiedetä olevan planeettoja tai seuralaistähtiä, jotka auttaisivat komeetan linkoutumisessa tähtienväliseen avaruuteen.

Lisätutkimukset saattavat kuitenkin paljastaa näiltä tähdiltä kiertolaisia. Gaian tulevissa datajulkaisuissa saattaa myös löytyä uusia kandidaatteja 'Oumuamuan kotimaailmaksi. 

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)