‘Oumuamua hämmentää tutkijoita edelleen – saattaa olla pala eksoplaneetasta
Aurinkokunnan läpi lentänyt 'Oumuamua voi olla lähtöisin Pluton kaltaisesta kohteesta. Tällaiset kappaleet olisivat ainutlaatuisia näytteitä valovuosien päässä sijaitsevista planeettakunnista.
Ensimmäinen tähtienvälinen kohde, jonka on havaittu käyneen aurinkokunnassamme, oli vuonna 2017 uutisotsikoihin noussut 'Oumuamua. Kappale herätti monia kiinnostavia mutta avoimiksi jääneitä kysymyksiä esimerkiksi muotoonsa ja erikoiseen kiihtyvyyteensä liittyen.
Arizonan osavaltionyliopiston tutkijat Steven Desch ja Alan Jackson ovat hiljattain julkaisseet kaksi tutkimusartikkelia tästä erikoisesta kohteesta.
Kaksikon mukaan 'Oumuamuan poikkeuksellinen littana muoto sekä sen saama outo kiihtyvyys selittyvät, jos kyse on lähes puhtaasta typestä muodostuneesta kappaleesta.
" 'Oumuamua on kaikin tavoin täysin yhtenevä 40-metrisen typpijään palasen kanssa", Desch kirjoittaa Twitterissä.
Aurinkokunnastamme löytyy typpijäätä esimerkiksi Pluton pinnalta. Deschin mielestä 'Oumuamua saattaa hyvinkin olla alkujaan irronnut kappaleesta, joka muistuttaa rakenteeltaan Plutoa.
"Se on palanen eksoplutoa ja jännittävä eksoplaneettanäyte", Desch hehkuttaa.
Nyt esitetty teoria on kuitenkin vain yksi useiden joukossa. Emme välttämättä koskaan saa tietää, millainen kohde 'Oumuamua oikeasti on.
Aiheesta lisää ASU (englanniksi)