'Oumuamua saattaa olla hajonneen tähtienvälisen komeetan palanen

Uusi tutkimus koettaa selittää kaikki 'Oumuamuaan liittyvät erikoisuudet. On mahdollista, että outo kohde on hajonnut tähtienvälinen komeetta.

Syksyllä 2017 aurinkokunnan halki kiisi poikkeuksellinen 'Oumuamuaksi nimetty kappale. Kyseessä oli ensimmäinen havaittu selkeästi aurinkokunnan ulkopuolelta tullut kohde.

Valokäyrän perusteella pääteltiin, että kappale on joko todella pitkulainen tai vaihtoehtoisesti litteä. Merkillisen 1:10 valonvaihtelun voisi selittää esimerkiksi kymmenen kertaa leveyttään pidempi sikaria muistuttava kohde. Tällaista muotoa ei ole tavattu yhdeltäkään luonnolliselta aurinkokunnan kappaleelta.

Kummallisinta oli kuitenkin se, että 'Oumuamuan nopeus muuttui jostain muusta syystä kuin painovoiman vaikutuksesta. Muutos vauhdissa oli vähäinen, mutta selvä. Ensimmäiseksi ehdotettiin, että 'Oumuamuasta olisi purkaantunut kaasua. Toisaalta havainnoissa ei nähty merkkejä tästä.

Toisen teorian mukaan 'Oumuamuan muoto tai rakenne on niin poikkeuksellinen, että pelkkä Auringon säteilypaine on voinut olla vastuussa kappaleen kiihdyttämisestä. Tällaisen kappaleen syntymistä on kuitenkin vaikea selittää. Villein spekulaatio esitti, että kyseessä voisi olla vieraan sivilisaation rakentama aurinkopurje.

Hiljattain julkaistu tutkimus käy käsiksi 'Oumuamuaan liittyviin erikoisuuksiin. Nasassa työskentelevän Zdenek Sekaninan mukaan kyseessä voisi olla tähtienvälinen komeetta, joka hajosi ennen kun se tuli Auringon lähelle.

Sekanina arvioi, että hajoaminen olisi jättänyt jäljelle "heikosti sidottujen pölyhiukkasten kasauman". Sillä saattaisi olla sekä eksoottinen muoto, omalaatuiset pyörimisominaisuudet että äärimmäisen korkea huokoisuus. 

Kuvatun kaltainen huokoinen kappale on Sekaninan laskujen mukaan niin altis Auringon säteilypaineelle, että se selittäisi arvoituksellisen nopeusmuutoksen.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)