Oortin pilvi on täynnä tähtienvälisiä kappaleita

Uuden tutkimuksen mukaan aurinkokuntamme ulkolaita on pullollaan tähtienvälisestä avaruudesta tulleita järkäleitä. Tähtijärjestelmät eivät tällöin olisi niin yksinäisiä saaria kuin mitä tähän asti on luultu.

Aurinkokuntamme reunalla sijaitsee Oortin pilvi, jossa uskotaan lymyävän miljardeja jäisiä kappaleita. Tietokonesimulaatioiden perusteella tämä pilvi muodostui, kun paikkojaan etsivät planeetat heittelivät tavaraa aurinkokuntamme sisemmistä osista ulommas.

Harvardin yliopistossa työskentelevät Amir Siraj ja Abraham Loeb väittävät uudessa tutkimuksessaan vanhan näkemyksen olevan osittain väärässä.

Heidän mukaansa suurin osa Oortin pilven kohteista on saattanut tulla tähtienvälisestä avaruudesta. Näin ne olisivat näytteitä muista aurinkokunnista.

Vaikka idea on kiinnostava, arvio on havaintojen puutteen takia erittäin summittainen. Jopa tutkimuksen tekijät toteavat laskelmiensa epävarmuuksien olevan erittäin suuria.

Nyt julkaistu tutkimus kuitenkin vahvistaa käsitystä siitä, että tähtijärjestelmät eivät ole eristyksissä eläviä saarekkeita. Lukuisia muista järjestelmistä tulevia kappaleita on käynyt aurinkokunnassamme ja saattaa edelleen piileskellä täällä.

“Planeettojen alueella tähtienväliset kohteet ovat harvinaisia. Tuloksemme kuitenkin selvästi osoittaa, että Oortin pilven pimeillä alueilla ne ovat yleisempiä kuin oman aurinkokuntamme materia", Loeb sanoo.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)