Neptunuksen takaa löytyi 139 uutta pienkappaletta - radoista toivotaan vihjeitä Planeetta 9:n sijainnista

Aurinkokunnan kaukaisimpien tunnettujen kohteiden määrä on juuri kasvanut noin 5 prosentilla. 

Kansainvälinen tutkimusryhmä on löytänyt peräti 139 entuudestaan tuntematonta Neptunuksen takaista kappaletta.

Nyt julkaistut kohteet taivaltavat 30-90 Maa-Aurinko-etäisyyden päässä päivätähdestämme. 

Pienkappaleet paljastuivat vuodesta 2013 alkaen pimeää energiaa etsineen DES-kartoituksen (Dark Energy Survey) ensimmäisten neljän vuoden havainnoista. 

DES-projektin kamera on kiinnitetty Chilen Cerro Tololossa sijaitsevaan 4-metriseen Blanco-teleskooppiin. Laitteisto on alunperin suunniteltu vain galaksien ja supernovien tutkimukseen.

Samaisen kartoituksen piirissä on edelleen huomattava määrä havaintoja käsiteltävänä. Datasta voi vielä löytyä arviolta jopa 500 uutta samankaltaista kohdetta.

Tutkimusryhmän mukaan on mahdollista, että nyt julkaistut löydöt antavat vihjeitä Planeetta yhdeksän -nimellä tunnetun ja toistaiseksi teoreettisen kappaleen sijainnista.

"On paljon ideoita jättiläisplaneetoista, jotka olivat ennen aurinkokunnassa mutta eivät ole enää, tai planeetoista jotka ovat kaukana ja massiivisia mutta liian himmeitä meille, jotta olisimme vielä havainneet niitä", toteaa Gary Bernstein Pennsylvanian yliopistosta.

Jos kaukainen massiivinen planeetta on olemassa, se voi painovoimallaan vaikuttaa vähintäänkin osaan nyt julkaistujen kappaleiden kiertoradoista.

Samasta syystä, mitä enemmän Neptunuksen takaisia kohteita löytyy, sitä todennäköisemmin tiedämme, piileskeleekö aurinkokunnan hyisillä äärilaidoilla vielä löytymätön planeetta. 

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)