Millaista olisi seisoa komeetan pinnalla? Katso Rosetta-luotaimen kuvista tehty video

Rosetta-luotain otti kuvia Churyumov-Gerasimenko-komeetasta sen kiertoradalta. Twitterissä julkaistu animaatio näyttää kuitenkin siltä kuin se olisi otettu pyrstötähden pinnalta.

Animaation teki Twitter-käyttäjä landru79 netissä saatavilla olevista Rosettan raakakuvista. Se on katsottavissa tästä linkistä.

Havaitsijan komeetan kamaralle sijoittava kuvasarja napsittiin kesäkuussa 2016 ja se kattaa 25 minuutin jakson.  

Silmiinpistävää videossa on valkoisten viirujen myräkkä. Universe Todayn Matt William kertoo Euroopan avaruusjärjestön ESAn antavan ilmiölle kaksi mahdollista selitystä: pöly, jota etuviistosta paistava aurinko valaisee ja kosmisten säteiden kameraan aiheuttamat häiriöt. 

Lisäksi taustalla on pisteitä, jotka laskeutuvat komeetan taakse sen pyöriessä. ESAn Mark McCaughreanin mukaan nämä ovat Ison koiran tähdistön tähtiä.

Rosetta-luotain saapui Churyumov-Gerasimenkolle vuonna 2014. Se tutki kohdettaan kahden vuoden ajan, kunnes syyskuussa 2016 se törmäytettiin komeetan pintaan. Rosetta lähetti pyrstötähden kamaralle myös Philae-laskeutujan, joka jäi kuitenkin epäedulliseen asentoon eikä siten pystynyt täyttämään koko potentiaaliaan. 

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)