Marsin ja Jupiterin välissä taivaltaa asteroidi nimeltä Tähtiseuraursa

Yrjö Väisälän löytämä asteroidi on nyt nimetty Tähtiseuraursaksi. Hankkeen noin 9 kilometrin läpimittaisen pikkuplaneetan nimeämiseksi Ursan mukaan laittoi alulle Heikki Oja.     

Kansainvälinen tähtitieteen unioni IAU on päättänyt antaa nimen Tähtiseuraursa asteroidille numero 6073. Kappaleen löysi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n perustaja Yrjö Väisälä Turussa vuonna 1939. 

Helsingin Yliopiston Almanakkatoimiston entinen johtaja, professori Heikki Oja sai idean asteroidin nimeämisestä viime syksynä. "Eräs toimittaja otti minuun yhteyttä ja kysyi, millaisia Jumalaan tai uskontoon liittyviä nimiä taivaan nimistöstä löytyy", Oja kertoo.

"Silloin huomasin, että Väisälän löytämistä kappaleista viimeinen, asteroidi numero 6073 oli yhä nimeämättä. Samaan aikaan oli käynnissä Ursan satavuotisjuhlavuosi, joten tästä se idea lopulta lähti."

Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen professorina toiminut Väisälä löysi 128 uutta asteroidia. Niistä 127 oli saanut teknisen numerokoodin lisäksi varsinaisen erisnimen. 

Kansainvälinen prosessi vei oman aikansa. Lopulta Kansainvälisen tähtitieteen unionin myönteinen päätös selvisi nyt huhtikuussa. 

Asteroidi Tähtiseuraursa on läpimitaltaan hieman alle yhdeksän kilometriä. Se kiertää Aurinkoa Marsin ja Jupiterin ratojen välissä.

Kohde sijaitsee tällä hetkellä Vaa'an tähdistössä, joka näkyy paraikaa Suomen yötaivaalla. Itse asteroidi on kuitenkin kaukana ja niin himmeä, ettei sitä voi nähdä pienillä kaukoputkilla.

Ursa vietti vuonna 2021 satavuotisjuhliaan. Sen jäsenmäärä vuonna 2021 oli yli 19 000.

Aiheesta lisää Ursa