Komeetta Leonard aloitti matkan kohti tähtienvälistä avaruutta

Suomessakin näkynyt Leonard-komeetta on juuri tehnyt lähimmän ohituksensa Auringosta. Kyseessä on viimeinen kerta, kun Leonard käy aurinkokunnan sisäosissa.

Eilen maanantaina tapahtuneen ohituksensa aikana Leonard-pyrstötähti oli vain 0,61 au:n eli Maan ja Auringon välisen etäisyyden päässä lähitähdestämme. Komeetta kulkee tällä hetkellä Merkuriuksen ja Venuksen kiertoratojen välissä.

Sattumalta myös maapallo on tänään vuosittaisen kiertoratansa Aurinkoa lähimmässä pisteessä. Leonardille kohtaaminen oli kuitenkin viimeinen, sillä Nasan mukaan komeetta lentää seuraavaksi tähtienväliseen avaruuteen.

Vielä hetken ajan Aurinko kuumentaa Leonardia voimakkaasti. Säteilypommituksen ansiosta Leonardille on kehittynyt yksi kauneimmista pyrstöistä, mitä taivaalla on pitkiin aikoihin näkynyt.

Suomalaisten harmiksi tämä todella upeaksi valokuvauskomeetaksi kehittynyt kohde ei enää näy pohjoisella pallonpuoliskolla.

Eteläisellä pallonpuoliskolla harrastajat ovat päässeet kuvaamaan näyttävää kohdetta. Komeetan ulkonäön muuttumista voi ihalla esimerkiksi tässä Gerald Rhemannin kuvasarjassa, joka on kuvattu Namibiasta.

Lisää kuvia Leonardista löytyy esimerkiksi Spaceweather-sivustolta.