Aurinko oli ensimmäinen komeetta Borisovin kohtaama tähti

Elokuussa 2019 löytynyt tähtienvälinen komeetta Borisov on osoittautunut entistäkin erikoisemmaksi. VLT-teleskoopin havaintojen mukaan komeetta oli koskemattomampi kuin yksikään toinen.

Tutkijat uskovat, että pyrstötähti 2I/Borisov ei todennäköisesti koskaan käynyt yhdenkään toisen tähden lähellä ennen Auringon ohitusta.

"Komeetta Borisovin saapuminen tähtienvälisestä avaruudesta antoi ensimmäisen mahdollisuuden tutkia komeettaa toisesta planeettajärjestelmästä ja tutkia, onko sen aine huomattavasti erilaista verrattuna omaamme", sanoo Ludmilla Kolokova Marylandin yliopistosta.

Havaintojen mukaan Borisovin komeetan polarimetriset ominaisuudet poikkeavat kaikista aurinkokunnan pyrstötähdistä lukuun ottamatta Hale-Boppia, joka ohitti Maan 1997. Hale-Boppin kuitenkin arvioidaan käyneen aurinkokunnan sisäosissa jo kerran aiemmin tuhansia vuosia sitten, mikä jätti siihen jälkensä.

ALMA-teleskoopilla tehdyt lisähavainnot paljastivat, että Borisovin ydintä ympäröivä koma-pilvi sisälsi tiiviitä, noin yhden millimetrin kokoisia tai hieman suurempia ainejyväsiä.

Lisäksi komeetan hiilimonoksidin ja veden suhteelliset osuudet muuttuivat huomattavasti sen lähestyessä Aurinkoa. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että komeettaytimen osaset syntyivät eri puolilla sen alkuperäistä planeettakuntaa: osa lähempänä emotähteä ja osa kauempana siitä.

Selvästi aurinkokunnan ulkopuolelta tulevat kappaleet ovat toistaiseksi olleet äärimmäisen harvinaisia. Havaintolaitteiden kehityksen myötä niitä kuitenkin odotetaan löytyvän lisää.

Tuore tutkimus arvioi, että tällaisia kappaleita voisi vierailla aurinkokunnan sisäosissa keskimäärin jopa seitsemän vuodessa.

Aiheesta lisää ESO