Koiran puruluun muotoinen Kleopatra-asteroidi kuvattiin ennätystarkkuudella

Noin 270 kilometriä pitkä Kleopatra kuuluu muodoltaan erikoisimpiin tunnettuihin asteroideihin. VLT-teleskoopilla on nyt saatu tähän mennessä tarkimmat kuvat Kleopatrasta.

Uusien havaintojen avulla oli mahdollista erottaa lähimmillään 200 miljoonan kilometrin päähän tulevan asteroidin yksityiskohtia. Kleopatran kulmaläpimitta vastaa tuolloin golfpalloa 40 kilometrin etäisyydellä.

"Tiede edistyy paljon tällaisten outojen ja syrjäisten kohteiden ansiosta. Uskon, että Kleopatra on yksi niistä. Tämän monimutkaisen, usean asteroidin järjestelmän tutkimus voi auttaa meitä oppimaan lisää aurinkokunnastamme", sanoo Franck Marchis SETI-instituutista.

Kleopatralla on kaksi pientä asteroidikuuta, jotka löydettiin vuonna 2008. Ne ovat halkaisijoiltaan arviolta 9 ja 7 kilometrin kokoiset. Uudet havainnot auttoivat määrittämään myös niiden radat ja edelleen Kleopatran massan entistä tarkemmin.

Muodon avulla myös asteroidin tilavuus ja tiheys pystyttiin määrittämään aiempaa tarkemmin. Uusi arvo keskitiheydelle on 3,4-kertainen veden tiheys, kun aiempi arvio oli peräti 4,5-kertainen veteen verrattuna.

Havainnot hyödynsivät adaptiivista optiikkaa ja eksoplaneettojen kuvaamiseen kehitettyä SPHERE-instrumenttia.

Aiheesta lisää ESO