Kivimurskasta koostuvat asteroidit ovat erittäin pysyviä

Itokawa-asteroidin pölyn analyysi osoittaa kappaleen selvinneen aurinkokunnassa jo 4,2 miljardia vuotta. Pitkäikäisyys on tutkijoiden mukaan seurausta asteroidin erittäin löyhästä rakenteesta.

Yhtenäisestä aineksesta koostuvien yli kilometrin kokoisten monoliittisten asteroidien elinkaari on arvioitu vain muutamiksi sadoiksi miljooniksi vuosiksi. Ennen pitkää törmäys jonkin toisen kappaleen kanssa hajottaa ne.

Kivimurska-asteroidi syntyy, kun törmäyksestä muodostunut heittelepilvi kasautuu painovoiman vetämänä yhteen.

Tähän mennessä ei ole ollut tiedossa, kuinka pitkäikäisiä monoliittisten asteroidien tuhoutumisesta seuraavat kivimurska-asteroidit ovat. Nyt tehty analyysi osoittaa niiden voivan selvitä kymmenen kertaa alkuperäistä kappaletta pidempään.

Tutkijat tulivat tähän johtopäätökseen tarkastelemalla 500-metrisen Itokawa-asteroidin pölyä, jota Hayabusa-luotain toi maapallolle vuonna 2010. Järkäle osoittautui lähes yhtä vanhaksi kuin aurinkokunta. 4,2 miljardia vuotta on pitkä ikä tämän kokoluokan kappaleelle.

Tutkijat laskevat selviytymisen löyhän rakenteen piikkiin, joka absorboi törmäysten energian. Asteroidista lähes puolet on tyhjää tilaa.

"Itokawa on kuin jättimäinen avaruuspehmuste ja hyvin vaikeasti tuhottava", sanoo Fred Jourdan Curtinin yliopistosta.

Huokoisten asteroidien pysyvyys tarkoittaa, että niitä täytyy olla asteroidivyöhykkeellä uskottua enemmän. Siten on myös todennäköisempää, että tulevaisuudessa Maata mahdollisesti uhkaavat kappaleet ovat tätä tyyppiä. Rakenteen huokoisuus pitää ottaa huomioon, kun suunnitellaan strategioita planeettamme suojaamiseksi törmäyksiltä.

Aiheesta lisää Curtinin yliopisto (englanniksi)