Kaukainen avaruuden pienkappale puhuu rauhallisen aurinkokunnan synnyn puolesta

Yhdysvalloissa pidetyssä tiedekonferenssissa yksi aiheista oli Arrotkoth-asteroidi, jonka ohi New Horizons-luotain pyyhälsi noin vuosi sitten. Tutkijoiden mukaan Arrokothin synty oli rauhallinen, millä voi olla vaikutuksia käsityksiimme aurinkokunnasta laajemminkin.

Arrokoth-asteroidi, jota aiemmin kutsuttiin Ultima Thuleksi, on peräti 6,6 miljardin kilometrin päässä meistä. Se on yksi aurinkokunnan planeettojen ulkoreunalta alkavan Kuiperin vyöhykkeen pienkappaleista.

Uudenvuoden päivänä 2019 New Horizons -luotain otti Arrokothista kuvia, kun se ohitti asteroidin 12 500 kilometrin etäisyydeltä.

Luotain lähettää edelleen dataa asteroidista Maahan. Seattlessa pidetyssä kokouksessa Arrokothista kerrottiin päivitetyt kuulumiset.

Merkittävää uutta tietoa oli saatu Arrokothin synnystä, jossa kaksi kappaletta olivat liittyneet hellävaraisesti yhteen.

Tulokset viittaavat rauhallisiin olosuhteisiin osassa sitä pöly- ja kaasupilveä, josta aurinkokunta muodostui. Arrokothin kaksi osaa ilmeisesti muodostuivat suoraan tämän aineksen romahtaessa painovoiman seurauksena kasaan.

"Viisi eri tekijää puhuvat pilven romahtamisen puolesta", sanoo Alan Stern Nasasta.

Johtopäätös tarkoittaa, että myös muut aurinkokunnan rakennuskappaleet ovat saattaneet syntyä romahtamalla pilvestä. Kilpailevan teorian mukaan rakennuskappaleet ovat saaneet alkunsa lukemattomien kappaleiden törmäyksistä.

"Arrokoth on ratkaiseva tekijä näiden kahden välillä", Stern toteaa. "Uskon, että tästä tulee suunnanmuuttaja."

Aiheesta lisää Discover (englanniksi)