Kaksi viikkoa sitten löydetyllä asteroidilla on kaikkein lyhin ratakierros

Vasta löydetty kilometrin kokoinen avaruuden järkäle kiertää Auringon 113 päivässä. Tämä on kaikkein lyhin tunnettu asteroidin rata. Kappale käy myös ennätyslähellä keskustähteämme.

2021 PH27:n löysi 13. elokuuta Carnegie-instituutin Scott S. Sheppard kuvista, jotka oli otettiin Chilessä sijaitsevan Cerro Tololo -observatorion Dark Energy Cameralla.

Ennätysasteroidin rata on vain 113 päivän mittainen. Se jättää näin kakkospaikalle aiemmat ennätyksen haltijat, asteroidit 2019 LF6 ja 2020 AV2. Molempien rata on 151 päivän mittainen.

Lyhimmän ratakierroksen lisäksi 2021 PH27 on kaikkein lähimpänä Aurinkoa käyvä asteroidi. Sen etäisyys Auringosta on pienimmillään 0,13 Maa–Aurinko-etäisyyttä eli 19 miljoonaa kilometriä.

Sheppardin mukaan uusi kappale on todennäköisesti karkulainen asteroidivyöhykkeeltä Marsin ja Jupiterin välistä. "Toisaalta sen radan suuren 32 asteen kallistuskulman perusteella on myös mahdollista, että se on sammunut komeetta", hän sanoo.

Muutaman miljoonan vuoden kuluessa 2021 PH27 voi törmätä Aurinkoon, Merkuriukseen tai Venukseen. Se saattaa myös singahtaa pois nykyiseltä radaltaan.

Aiheesta lisää Carnegie-instituutti (englanniksi)