Kaksi asteroidia ohittaa Maan seuraavien 24 tunnin aikana

Kaksi asteroidia ohittaa maapallon seuraavan vuorokauden aikana. Kumpikin ohitus tulee tapahtumaan lähempää kuin Kuun rata.

Molemmat asteroidit löydettiin robottiteleskoopeilla 5. syyskuuta Yhdysvalloissa. Catalina Sky Surveyn automatisoidut teleskoopit etsivät jatkuvasti Maata lähelle tulevia kappaleita.

Kohteista ensimmäinen eli asteroidi 2010 RX30 on kooltaan noin 10-20 metriä. Se  käy lähimmillään Maata 0,6 Kuun etäisyyden eli 248 000 kilometrin päässä tänään kello 12.51 Suomen aikaa.

Toinen asteroidi 2010 RF12 on arvioitu 6-14-metriseksi ja sen lähiohitus koittaa ensi yönä kello 00.12 vain 0,2 Kuun etäisyyden eli 79 000 kilometrin päästä.

Tunnettuja asteroideja menee näin läheltä Maan ohi vain muutamia kertoja vuoden aikana. Lisäksi on harvinainen sattuma, että kaksi lähiohitusta tapahtuu saman vuorokauden aikana.

Kumpikaan asteroideista ei enää näy Suomen yötaivaalla, joten niitä ei ole mahdollista bongata maastamme käsin. "2010 RF12 olisi ollut havaittavissa Suomesta viime yönä, mutta nyt molemmat ovat horisontin alapuolella", toteaa Arto Oksanen.

Kyseessä ovat verraten heikkovalovoimaiset kohteet, jotka eivät näy tavallisilla kiikareilla tai tyypillisillä pienillä harrastajakaukoputkilla.

Eritoten asteroidien nopeus taivaalla tekee niiden havaitsemisesta erittäin vaikeaa muille kuin ammattilaisobservatorioille tai kokeneille tähtiharrastajille, joilla on järeä Goto-teleskooppi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Asteroidien sijainnit tähtitaivaalla Arto Oksasen mukaan

Kuva-animaatio (jossa 2010 RF12 on erittäin himmeä, paikallaan pysyvä täplä kuvan yläreunassa)