Jupiterin troijalaisasteroidien erikoiselle jakaumalle tarjotaan selitystä
Aurinkokunnan kehitykseen liittyy monia avoimia kysymyksiä. Tutkijaryhmä ehdottaa selitystä yhdelle niistä, joka liittyy troijalaisasteroidien sijainteihin Jupiterin edellä ja jäljessä.
Arvion mukaan Jupiterin edellä troijalaisasteroideja on noin 1,6-kertainen määrä verrattuna sen jäljessä kulkeviin.
"Ehdotamme, että Jupiterin radan vaeltaminen kauemmaksi Auringosta muutti troijalaisparvien rakenteita ja tämä sai radat L4-pisteen ympärillä stabiilimmiksi kuin L5-pisteen ympärillä", sanoo Jian Li Nanjingin yliopistosta.
Hypoteesin mukaan mekanismi muutti asteroidiparvien kehityskulkuja jo hyvin varhain aurinkokunnan historiassa.
Troijalaisasteroidit kiertävät radoilla, joilla on sama kiertoaika kuin Jupiterilla. Osa on planeettaa 60 astetta edellä sen radalla olevan L4-pisteen ympäristössä ja osa 60 astetta jäljessä olevan L5-pisteen ympäristössä.
Troijalaiset kiertävät selvästi Marsin ja Jupiterin välissä olevaa asteroidivyöhykettä kauempana. Siksi niiden havainnointi on hankalampaa ja niistä tunnetaan toistaiseksi pienempi osa kuin asteroidivyöhykkeen kappaleista.
Joidenkin arvioiden mukaan troijalaisasteroideja saattaa olla lukumäärällisesti suunnilleen saman verran kuin asteroideja on Marsin ja Jupiterin ratojen välissä. Troijalaiset ovat kuitenkin keskimäärin pienempiä kooltaan.
Nasan lokakuussa 2021 laukaistu Lucy-luotain matkaa parhaillaan tutkimaan Jupiterin troijalaisia. Erikoisen ratansa ansiosta sen on määrä tehdä 12 vuoden toiminta-aikanaan seitsemän troijalaisasteroidin lähiohitukset ja antaa ihmiskunnalle ensimmäiset lähihavainnot troijalaisista.
Aiheesta lisää New Yorkin yliopisto Abu Dhabi (englanniksi)