Jääkuoren paksuus paljastaa kuiden ja kääpiöplaneettojen merien lämpötilan

Tutkijat ovat keksineet tavan laskea jäisten maailmojen merien lämpötilan mittaamalla jääkuoren paksuutta. Näin saamme lisätietoa niiden mahdollisesta elinkelpoisuudesta.

Etelämantereen jään tarkkailu on paljastanut, miten veden lämpötila voidaan arvioida jääkuoren kaltevuuden ja veden jäätymispisteen muutosten avulla eri paineissa ja suolapitoisuuksissa.

"Jääkuoren muodon ja valtameren lämpötilan välillä on yhteys", toteaa Britney Schmidt Cornellin yliopistosta. "Jos voimme mitata näiden jääkuorien paksuuden vaihtelua, voimme saada valtamerien lämpötiloille raja-arvot. Tällä hetkellä ei ole muita tapoja saada niitä ilman poraamista."

Kehitetty menetelmä on tärkeä, sillä emme todennäköisesti koskaan tule poraamaan ja viemään lämpömittareita kaikille aurinkokuntamme taivaankappaleille, joilla on meri jääkuoren alla.

Tarvitsemme kuitenkin tiedon merien lämpötiloista, jos haluamme kunnolla ymmärtää virtausten toimintaa ja arvioida näiden taivaankappaleiden mahdollista elinkelpoisuutta.

Nasan Cassini-luotaimen datan avulla pystyttiin jo laskemaan Saturnuksen Enceladus-kuun meren yläosien lämpötila. Meren lämpötilan alarajaksi saatiin -1,272 ja ylärajaksi -1,095 celsiusastetta.

Aiheesta lisää Cornellin yliopisto (englanniksi)