Hubble löysi Makemake-kääpiöplaneetan kuun

Hubble-avaruusteleskooppi on paljastanut Makemake-kääpiöplaneettaa kiertävän kuun. Toistaiseksi lempinimellä MK 2 tunnetun kuun kooksi arvioidaan noin 160 kilometriä. Makemaken halkaisija on noin 1 400 kilometriä.

"Makemake kuuluu harvinaisiin Plutoa muistuttaviin kohteisiin, joten kuulöytö on tärkeä", selittää Alex Parker SwRI-tutkimusinstituutista. "Kuu antaa meille mahdollisuuden tutkia Makemakea paljon tarkemmin kuin olisimme voineet ilman sen löytämistä."

Kuun löytöhavainnot tehtiin Hubblella huhtikuussa 2015 ja julkaistiin tiistaina. Tutkijoiden arvion mukaan kuuta ei löytynyt Makemaken edellisissä havainnoissa, koska sen kiertorata kulkee meistä katsoen Makemaken kanssa samassa tasossa eikä kuuta pysty havaitsemaan sen ollessa kääpiöplaneettaa lähellä.

MK 2:n radan arvioidaan olevan ympyrämäinen ja ratakierroksen kestävän 12 vuorokautta tai pidempään. Kunhan havaintoja siitä kertyy enemmän, Makemaken massa voidaan arvioida tarkkaan.

Löytö vahvistaa käsitystä, että useimmilla kääpiöplaneetoilla on kiertolaisia. Virallisen kääpiöplaneetan statuksen saaneilta kappaleilta tunnetaan kuita kaikilta muilta paitsi Cerekseltä. Plutolla niitä on viisi, Haumealla kaksi, Eriksellä yksi ja Makemakella yksi.

Makemake-kääpiöplaneetta löydettiin vuonna 2005. Nimensä se on saanut Pääsiäissaaren luomisjumalan mukaan. Kappale kiertää Aurinkoa 39-53-kertaisella Maa-Aurinko-etäisyydellä.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)