Historian toinen tähtienvälinen kappale näyttää löytyneen

Vastikään löydetty komeetta C/2019 Q4 (Borisov) vaikuttaa olevan vieras tähtienvälisestä avaruudesta. Ratamallinnukseen on vielä tulossa tarkennusta, mutta on jo varmistunut, että kohde on epätavallinen.

Komeetta Borisov on vasta toinen havaittu kappale kautta historian, joka on selvästi saapunut aurinkokuntaan tähtienvälisestä avaruudesta. Ensimmäinen oli 'Oumuamua, joka löytyi syksyllä 2017.

Ensimmäiset havainnot uudesta kappaleesta saatiin 30. elokuuta Krimin niemimaalla sijaitsevasta CrAO-observatoriosta. Löytäjä oli Gennady Borisov 65-senttisellä kaukoputkellaan. Nimikoodin gb00234 saanut kohde oli noin 3,6-kertaisella Maa–Aurinko-etäisyydellä ja lähestyi Aurinkoa. 

Sittemmin kappaleesta on saatu täydentäviä lisähavaintoja. Otsikoihin löytö on noussut vasta viime päivinä.

Komeetan nopeudeksi tähtienvälisessä avaruudessa eli ilman Auringon painovoimavaikutusta on arvioitu noin 30 kilometriä sekunnissa. Se on selvästi enemmän kuin mikään tavallinen aurinkokunnan ulkolaidalta tuleva kappale olisi voinut saada.

Kappale tulee läheltä Linnunradan tasoa, Perseuksen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnalta. Lähimmillään Aurinkoa Borisov käy uusimman ratamallinnuksen mukaan 7. joulukuuta. Kappale ohittaa Maan kaukaa, lähimmilläänkin noin kaksinkertaiselta Maa–Aurinko-etäisyydeltä. 

Mallinnettua rataa voi tarkastella JPL:n interaktiivisessa selainsovelluksessa. Rataan voi tulla vielä muutoksia lisähavaintojen kertyessä.

Vaikuttaa todennäköiseltä, että kappaleen kirkkaus jää lähimmän ohituksenkin aikaan hankalaksi havaita harrastajavälineillä.

Ensimmäinen tähtienväliseksi kappaleeksi varmistettu kohde oli 'Oumuamua, joka löytyi kaksi vuotta sitten. Tuolloin kappale oli jo etääntymässä Auringosta. Tulonopeudeksi aurinkokuntaan arvioitiin noin 26 kilometriä sekunnissa. 'Oumuamua herätti monia polttavan kiinnostavia, avoimiksi jääneitä kysymyksiä esimerkiksi sen muotoon ja kiihtyvyyteen liittyen.