Hayabusa2 kävi alle kilometrin etäisyydellä Ryugu-asteroidista – valmistautuu laskeutumaan

Japanilaista asteroidiluotainta valmistellaan laskeutumiseen. Harjoituksen vuoksi sitä käytettiin alle kilometrin päässä Ryugusta.

Elokuun 5. päivä alkaneen ratalaskun tarkoitus oli mitata asteroidin painovoimaa. Luotain kävi 851 metrin päässä asteroidin pinnasta, minkä jälkeen se käytti moottoreitaan ja aloitti nousun takaisin.

Lähivisiitin aikana Ryugun painovoima alkoi jo tuntua ja se kyettiin mittaamaan. Laskeutumisen aikana otetut lähikuvat tulevat myös auttamaan varsinaisen laskeutumisen suunnittelussa.

Nyt tehty pudottautuminen Hayabusa2:n kotisijainnista 20 kilometrin korkeudelta oli kaikkiaan kolmas. Edellisten aikana se oli käynyt kuuden ja viiden kilometrin päässä Ryugusta.

Yllä oleva kuva otettiin aluksen luotaimen optisella navigointikameralla viimeisimmän laskeutumisen aikana, kun alus oli noin kilometrin etäisyydellä asteroidista.

Hayabusa2 ottaa Ryugun pinnasta näytteitä, jotka palautettaan maahan. Näytteet otetaan tuoreista kraattereista, jotka synnytetään luotaimesta laukaistavilla iskeytyjillä. Aluksen mukana on myös neljä pinnalle jäävää yksikköä, kolme sylinterin muotoista kulkijaa ja yksi laskeutuja.

Aiheesta lisää JAXA (englanniksi)