Halleyn komeetta ohitti ratansa kaukaisimman pisteen

Vuonna 1986 Auringon viimeksi ohittanut Halleyn komeetta palaa aurinkokunnan sisäosiin 2061. Juuri nyt on näiden ajankohtien puoliväli. Komeetta ohitti ratansa kaukaisimman pisteen 8. joulukuuta.

Pyrstötähti sijaitsee tällä hetkellä 35,14 Maa–Aurinko-etäisyyden päässä Auringosta eli Neptunuksen rataa kauempana. Maahan välimatka on tänään torstaina 34,47 Maa–Aurinko-etäisyyttä.

Komeetan paikkaa ja rataa voi tutkia esimerkiksi Nasa Eyes -ohjelmistolla nettiselaimessa.

Halleyn komeetta on suurimpia tunnettuja lyhytperiodisia komeettoja. Ydin on kooltaan noin 15 x 8 kilometriä. Komeetta tunnetaan poikkeuksellisen hyvin sekä historiallisista havainnoista että vuonna 1986 tehdyistä luotainhavainnoista.

Lähimmillään Aurinkoa komeetta käy 0,59-kertaisen Maa–Aurinko-etäisyyden päässä. Ratakierros kestää 75,5 vuotta.

Nasan arvion mukaan komeettaydin menettää jokaisella lähiohituksellaan Auringon vaikutuksesta 1–3 metriä ainetta pinnaltaan. Halleyn komeetta ei siten ole ikuinen, mutta kuitenkin hyvin pitkäikäinen.

Nasan Horizons-laskentapalvelu arvioi komeetan nykyiseksi kokonaiskirkkaudeksi 25,5 magnitudia. Havaitseminen olisi käytännössä äärimmäisen vaikeaa edes ammattilaisvälineillä. Komeetan ytimen kirkkaus on noin sadasosan kokonaiskirkkaudesta.

Paljain silmin erottuvia komeettoja ilmaantuu taivaalle keskimäärin puolentoista vuoden välein. Kirkkaita komeettoja nähdään tyypillisesti kerran tai kaksi vuosikymmenessä. Parhaiten tietoa tämänhetkisistä ja tulevista komeetoista löytyy Seiichi Yoshidan sivustolta.