Googlen pilviprosessointi paljasti 27 500 uutta asteroidia

Historiallisten havaintojen tarkastelu uusilla algoritmeilla on antanut lisäpotkua asteroidien kartoitukseen. Asteroidi-instituutti, B612-säätiö ja Google Cloud yhdistivät voimansa tunnistusprojektissa.

Kehitetty algoritmi tutki 5,4 miljardia asteroidihavaintoa useista eri kartoituksista. Se linkitti yksittäisiä eri aikaan otettuja asteroidihavaintoja, jotka sopivat tietynlaisella radalla olevalle asteroidille.

Tuloksena oli 27 500 uuden asteroidin tunnistus. Noin sata niistä paljastui Maan lähiasteroideiksi.

"Googlessa pidämme kovista laskennallisista haasteista. Asteroidi-instituutti antoi meille hyvin monimutkaisen ja rakenteettoman datan, joka tarvitsi raskasta laskennallista prosessointia, laajan seurannan tarvetta ja uudenlaisia AI-kykyjä", selittää Google Cloudin tekninen johtaja Massimo Mascaro.

Tällä hetkellä aurinkokunnasta tunnetaan noin 1,35 miljoonaa asteroidia. Uusien asteroidien löytymistahti on kiihtynyt parantuneiden robottikaukoputkien ja etsintäalgoritmien myötä. Havaintopuolella suurin näköpiirissä oleva harppaus on, kun Vera Rubin -observatorio aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

Asteroidien uhan torjuntaan ja tietoisuuden lisäämiseen keskittynyt B612-säätiö on saanut nimensä Pikku prinssi -kirjan päähenkilön kotiasteroidilta. Säätiön perustajiin kuuluu Apollo-astronautti Rusty Schweickart, jota Tähdet ja avaruus haastatteli viime vuonna.

Aiheesta lisää B612-säätiö (englanniksi)