Etelämantereelta löytyi 7,6-kiloinen meteoriitti

Kylmyydestä, kaukaisesta sijainnistaan ja yllättävistä sääolosuhteistaan huolimatta Etelämanner on paras paikka löytää meteoriitteja. Sieltä juuri palannut kansainvälinen tutkijaryhmä kertoi tuloksistaan.

7,6-kiloinen meteoriitti oli kookkain viidestä jäätiköltä tavatusta.  "Suuren meteoriitin löytäminen on harvinaista ja todella jännittävää", sanoo Field-museon ja Chicagon yliopiston Maria Valdes.

Arvion mukaan Etelämantereelta on löytynyt tähän mennessä noin 45 000 meteoriittia viimeisimpien 100 vuoden aikana. Ainoastaan noin sata niistä on ollut nyt haaviin tarttuneen isoimman murikan kokoluokkaa.

Etelämantereelle pudonneet meteoriitit säilyvät usein jäätikön päällä. Ne ovat hyvin pitkiä aikoja helposti erotettavissa ympäristöstään. Kuiva ilmasto myös auttaa avaruuskivien säilymisessä. Lisäksi paikat, joihin jäätikkövirrat laskevat ja sulavat, ovat lupaavia paikkoja etsinnälle.

Ryhmä keräsi myös sedimenttinäytteitä analysoitaviksi mikrometeoriittien varalta. "Jopa pikkuruiset mikrometeoriitit voivat olla uskomattoman arvokkaita tieteellisesti." 

Tiimin löydökset tullaan analysoimaan Belgian kuninkaallisessa luonnontieteiden instituutissa.

Aiheesta lisää Field Museum (englanniksi)