Eris-kääpiöplaneetta pieneni Pluton kokoiseksi

Kääpiöplaneetta Eris on kokonsa puolesta Pluton kaksonen. Aiempaa tarkempi tulos Eriksen koosta julkaistiin tänään ilmestyneessä Nature-tiedelehdessä.

Aiempien havaintojen mukaan Eris olisi ollut jopa 25 prosenttia Plutoa suurempi. Nyt Eriksen halkaisijaksi laskettiin kuitenkin vain 2 326 kilometriä 12 kilometrin tarkkuudella. Pluton kokoa on ollut paljon hankalampi mitata sen kaasukehän takia. Tutkijat ovat kuitenkin arvioineet Pluton olevan halkaisijaltaan 2 300-2 400 kilometriä.

Eriksen koko saatiin selville, kun se peitti taakseen himmeän tähden. Koska kääpiöplaneetan nopeus tiedettiin, halkaisijan mittaamiseksi tutkijoiden tarvitsi vain havaita kuinka kauan tähti pysyi kääpiöplaneetan takana.

“Tämä on paras tapa mitata Eriksen koko, jos mukaan ei lasketa sitä, että kävisimme paikan päällä", kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja ranskalainen tutkija Bruno Sicardy. Kääpiöplaneetat peittävät tähtiä kuitenkin vain harvakseltaan. Eriksen kohdalla tämä tapahtuu seuraavan kerran vasta vuonna 2013.

Uusi tulos viittaa myös siihen, että Eriksen pinta heijastaa valoa paremmin kuin vastasatanut lumi. Luultavasti kääpiöplaneetta onkin kokonaan jään peitossa. Samanlaisesta koosta huolimatta Eris on noin 27 prosenttia Plutoa painavampi.

Aiheesta lisää ESO

Naturessa julkaistu tutkimus