Erikoisen muotoinen 'Oumuamua syntyi tähden lähiohituksessa

Aurinkokuntamme ulkopuolelta saapuneen 'Oumuamuan omituisen pitkulaiselle muodolle ehdotetaan selitystä. Simulaatioiden mukaan se syntyi kotitähtensä vuorovesivoimien venyttämästä kappaleesta.

Lokakuussa 2017 havaittu 'Oumuamua on ensimmäinen aurinkokunnassamme tunnistettu tähtienvälinen kappale.

Sen pitkulainen muoto on poikkeuksellinen. Mitään samanlaista ei ole ennen havaittu.

Nyt kaksi tutkijaa, Kiinan tiedeakatemian Yun Zhang ja Kalifornian yliopiston Douglas N. C. Lin uskovat löytäneensä ratkaisun 'Oumuamuan muotoon.

Heidän mukaansa 'Oumuamua on yksi monista pienistä kappaleista, jotka syntyivät, kun suurempi kappale venyi ja hajosi vuorovesivoimien vaikutuksesta kotitähden lähiohituksessa.

Mikäli he ovat oikeassa, ohitus antoi samalla myös tarvittavan vauhdin, jotta kappaleet kykenivät pakenemaan tähtijärjestelmästään.

Aiemmissa tutkimuksissa on laskettu, että avaruudessa täytyy olla erittäin suuri määrä 'Oumuamuan kaltaisia kappaleita.

"'Oumuamuan löytyminen antaa ymmärtää, että kivisten tähtienvälisten kohteiden populaatio on paljon suurempi kuin olemme aiemmin luulleet", sanoo Yun Zhang.

"Jokaisen planeettakunnan pitäisi lähettää matkaan noin 100 biljoonaa 'Oumuamuan kaltaista kohdetta."

Zhangin ja Linin laskelmat osoittavat, että vuorovesivoimien kautta tapahtuva hajoaminen riittää täyttämään nämä lukemat. Tähden hajotettavaksi joutuvia kappaleita voivat tutkijakaksikon mukaan olla esimerkiksi pitkän jakson komeetat, aineskiekkojen kappaleet ja jopa supermaapallot.

"Oumuamua on vasta jäävuoren huippu. Odotamme runsaasti lisää havaintoja tulevaisuudessa tähtienvälisistä vierailijoista", sanoo Lin.

Aiheesta lisää Kalifornian yliopisto (englanniksi)