Dimorphos-asteroidin muoto muuttui luotaimen törmäyksessä

Tähtitieteilijät ovat täsmentäneet, kuinka paljon Nasan luotaimen isku kaksoisasteroidin pienempään osapuoleen vaikutti sen kiertoajan pituuteen. Samalla selvisi, että kohteen koko olemus muovautui.

Kun Nasan DART-luotain törmäsi Dimorphokseen syksyllä 2022, tutkijat totesivat sen kiertoajan suuremman Didymoksen ympäri lyhentyneen hiukan yli puolella tunnilla.

Seuraavien viikkojen aikana kiertoaika jatkoi kutistumistaan kappaleen menettäessä kiveä avaruuteen. Uudessa tutkimuksessa on nyt määritetty kiertoajan vakiintuneen 11 tuntiin 22 minuuttiin ja 3 sekuntiin. Tämä on alkuperäistä lyhyempi 33 minuutilla ja 15 sekunnilla.

Analyysissa hyödynnettiin monien lähteiden dataa. Se sisälsi itse luotaimen kameroiden kuvia sekä Maassa sijaitsevan tutkan ja useiden teleskooppien havaintoja.

Saadut mittaukset olivat sen verran tarkkoja, että niiden avulla voitiin analysoida myös kohteen muotoa. Ilmeni, että alun perin litistyneen pallon kaltainen kappale vääristyi iskussa hiukan pitkulaiseksi kolmiakseliseksi ellipsoidiksi.

Kaiken tämän sai aikaan DARTin 610 kilon painoinen massa, kun se suunnitellusti törmäsi 170 metrin läpimittaiseen Dimorphokseen 6,6 kilometrin sekuntinopeudella.

DARTin tarinalle on tulossa jatkoa. Tämän vuoden syksyllä laukaistava ESAn Hera-luotain matkaa asteroidiparille katsomaan lähemmin törmäyksen jälkiseurauksia. Tällöin saadaan muun muassa kappaleen muodon muutokseen tarkemmin selvyyttä.

Luotainlentojen tavoitteena on tutkia ihmiskunnan mahdollisuuksia torjua Maata uhkaavia asteroideja törmäytysten avulla.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)