Cereksen pinta on jäätyneen ja mutaisen meren peittämä
Kääpiöplaneetta Cereksen kuoren on ajateltu olevan pääasiassa kovaa kiveä. Uusi tutkimus osoittaa, että pinnan piirteet voidaan selittää jäällä, jonka seassa on vain pieni osa kiinteää ainesta.
Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä sijaitsevan Cereksen kraatterit ovat säilyttäneet muotonsa hyvin. Tämän vuoksi pinnan on uskottu olevan pääasiassa kiveä: jos kuori olisi jäätä, kraatterit olisivat madaltuneet ajan saatossa jään virtaamisen vuoksi.
Tutkijat Purduen yliopistosta ja Nasasta ovat nyt kuitenkin osoittaneet, että jo pieni määrä kiinteää ainesta jään seassa hidastaa jään virtaamisen olemattomaksi.
Aiempi oletus on ollut, että Cereksen pinnasta alle 30 prosenttia on jäätä, mutta tiimi uskoo tekemiensä simulaatioiden perusteella jääpitoisuuden olevan 90 prosentin luokkaa.
"Tulkintamme kaikesta tästä on, että Ceres on likaisen, mutaisen meren peittämä merimaailma", sanoo Mike Sori Purduesta. "Kun tämä meri jäätyi ajan saatossa, se muodosti jäisen kuoren, johon on vangittuna hiukan kiviainesta."
Simulaatioiden perusteella jään määrä vähenee 950 kilometrin läpimittaisen Cereksen sisällä niin, että 117 kilometrin syvyydessä kääpiöplaneetta on jo kokonaan kiveä.
Aiheesta lisää Purdue University (englanniksi)