Cereksen oudot kirkkaat pilkut ovat pienempien ryppäitä

Nasan Dawn-luotaimen uusimmat kuvat ovat paljastaneet Ceres-kääpiöplaneetan pintaa aiempaa tarkemmin. Toukokuun 4. päivänä otetussa kuva-animaatiossa erottuu, että kahden kirkkaan pilkun vierellä on runsaasti pienempiä pilkkuja.

"Dawn-luotaimen tutkijat voivat nyt päätellä intensiivisten kirkkaiden pilkkujen johtuvan auringonvalon heijastumisesta hyvin kirkkaasta materiaalista, mahdollisesta jäästä", kuvailee luotaimen päätutkija Christopher Russell.

Pilkut sijaitsevat 100 kilometrin kokoisen kraatterin pohjalla. Vaikka vaaleahkoja alueita löytyy Cereksen pinnalta muutama muukin, ovat nämä ylivoimaisesti kirkkaimmat. Erityisen kiinnostava kysymys on, miksi niitä on vain tällä alueella.

Tutkijat eivät toistaiseksi ole lausuneet kovin painokkaita arveluita pilkkujen olemuksesta tai syntytavasta. Jää on tähän mennessä suosituin selitys. Kääpiöplaneetan pinta heijastaa keskimäärin vain kymmenesosan siihen osuvasta valosta, kun taas jää voi helposti heijastaa 70 prosenttia valosta.

Oheinen kuva on otettu 13 600 kilometrin etäisyydeltä Cereksestä ja niiden erotuskyky on 1,3 kilometriä pikseliä kohden. Luotain laskeutuu askeleittain yhä lähemmäksi kääpiöplaneettaa.

9. toukokuuta Dawn alkoi jarruttaa nopeuttaan ja asettuu 6. kesäkuuta mennessä ympyräradalle 4600 kilometrin korkeuteen. Vuoden lopussa Dawnin on tarkoitus olla 370 kilometrissä, josta erotuskyky on huimat 35 metriä pikseliä kohden.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)