Cerekseltä löytyi elämän rakennuspalikoita

Dawn-luotain on havainnut orgaanisia yhdisteitä kääpiöplaneetta Cereksen pinnalla. Yhdisteet sijaitsevat pääasiassa yhdellä noin 1000 neliökilometrin kokoisella alueella.

"Tämä on ensimmäinen kiertoradalta käsin saatu selkeä havainto orgaanisista molekyyleistä pääasteroidivyöhykkeellä", sanoo Maria Cristina De Sanctis Kansallisesta astrofysiikan instituutista Roomasta.

Aiemmin Cerekseltä on tunnistettu karbonaatteja, suoloja ja savia, jotka viittaavat kemialliseen aktiivisuuteen kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa. Nyt havaitut orgaaniset ainekset ovat niinikään syntyneet mahdollisesti vesipitoisessa ympäristössä.

"Havainto kasvattaa ymmärrystämme veden ja orgaanisten aineiden mahdollisesta alkuperästä Maassa", sanoo Julie Castillo-Rogez Nasasta.

Orgaaniset yhdisteet havaittiin Dawn-luotaimen VIR-instrumentilla lähi-infrapunan valossa. Seuraavaksi tutkijoiden on tarkoitus selvittää, miten ne ovat muodostuneet Cereksen pinnalle.

Nasan Dawn-luotaimella kohta takanaan kaksi vuotta havaintoja Cereksen kiertoradalta. Myöhään keväällä Dawn kuvaa kääpiöplaneettaa siten, että Aurinko on suoraan aluksen takana. Tällöin Cereksen pinta kirkastuu, mika saattaa johtaa uusiin mielenkiintoisiin havaintoihin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)