Berliinin yllä räjähtänyt asteroidi pyöri ennätysnopeasti

Tammikuussa maapalloon törmännyt järkäle pyöri nopeammin kuin yksikään toinen pikkuplaneetta tai komeetta, jonka tiedetään tulleen planeettamme lähelle.

Noin metrin kokoinen pienasteroidi oli onnistuttu havaitsemaan samana yönä sen lähestyessä maapalloa. Osumapaikka lähellä Berliiniä oli kyetty ennustamaan ennen törmäystä.

Etukäteisen tiedon ansiosta tutkijoilla oli myös mahdollisuus suunnitella kohteen kuvaamista. Nyt esitellyssä tutkimuksessa asteroidi 2024 BX1 oli valokuvattu pitkällä valotuksella.

Kappale oli piirtänyt pitkän valkoisen viivan kuvakentän poikki. Kirkkauden vaihtelut radan eri kohdissa mahdollistivat pyörimisnopeuden määrityksen.

"Tämän tekniikan avulla pystyimme yksittäisistä kuvista saamaan kohteen kirkkauden ajan kuluessa", tutkijat kirjoittavat. "Osoitimme, että tämä tekniikka toimii ja on erittäin tehokas nopeasti pyörivien asteroidien tunnistamiseen."

Tulokset paljastivat, että metrinen järkäle pyörähti itsensä ympäri kerran aina 2,6 sekunnissa eli häkellyttävät 33 000 kertaa päivässä. Tämä on nopeammin kuin mitä tiedetään esiintyneen yhdelläkään Maan lähelle tulleella asteroidilla tai pyrstötähdellä. 

Maapallon radan risteävien asteroidien pyörimisnopeus voi olla tärkeä tieto, kun arvioidaan niiden aiheuttamaa vaaraa tai pohditaan lähestyvän kohteen torjumista.

Aiheesta julkaistava tutkimus (englanniksi)