Aurinkotuuli saattoi muodostaa suuren osan maapallon vedestä

Analysoimalla veden isotooppijakaumaa pystytään selvittämään sen alkuperää. Aurinkotuulen vuorovaikutus asteroidiaineksen kanssa saattoi olla tärkeä lähde Maan vedelle.

Aiemmin on arvioitu, että veden toivat maapallolle C-tyypin asteroidit. Maan muodostumisen loppuvaiheessa asteroidipommitus oli huomattavaa.

Kun tutkittiin näiden asteroidien veden isotooppista sormenjälkeä, se ei kuitenkaan keskimäärin vastannut Maan vettä. Siksi lähteitä täytyi olla muitakin.

"Tutkimuksemme viittaa siihen, että aurinkotuuli loi vettä pienten pölyjyvästen pinnoilla ja tämä isotooppisesti kevyt vesi muodosti loppuosan nykyvedestämme", kertoo Phil Bland Curtinin yliopistosta.

"Tämä uusi aurinkotuuliteoria perustuu huolelliseen analyysiin Itokawa-asteroidin näytteistä", hän selittää.

Hypoteesi perustuu siihen, että aurinkotuulen sisältämät vetyionit irrottavat pommituksellaan pölyhiukkasten kiviaineksesta happiatomeja ja muodostavat niiden kanssa vettä. Aurinkokunnan alkuaikoina tämä vesi sitten varastoitui pölyhiukkasiin ja niiden myöhemmin muodostamiin suurempiin kappaleisiin, joita törmäsi maapalloon.

Arvion mukaan vettä saattoi tällä tavoin kertyä asteroidien kiviainekseen noin 20 litraa kuutiometriä kohden eli kaksi prosenttia.

Mikäli teoria pitää paikkansa, saattaa vettä olla aurinkokunnan asteroidiaineksessa arvioitua enemmän. Tällä on tulevaisuudessa merkitystä asteroidien kaivostoiminnan kannalta.

Aiheesta lisää Curtin University (englanniksi)