Aurinko halkoo eräiden asteroidien kivipintaa yllättävän nopeasti
Halkaisijaltaan puolikilometrinen Bennu-asteroidi paljastaa odottamattomia asioita. Tutkijat arvioivat, että Bennun pintakivet halkeilevat jo 10 000 -100 000 vuoden kuluessa.
"Ajattelimme, että pinnan uusiutuminen asteroideilla kestää miljoonia vuosia", kertoo tutkimusta johtanut Marco Delbo Côte d'Azur -yliopistosta Ranskasta.
"Olimme yllättyneitä havainnosta, jonka mukaan asteroidien pinnan vanhentuminen ja rapautuminen tapahtuu geologisessa aikaskaalassa nopeasti", hän jatkaa.
Nasan OSIRIS-REx-luotain tutki Bennua sen kiertoradalta vuosina 2018-2021. Parhaillaan luotain kuljettaa asteroidista otettua näytettä, joka tuodaan maapallolle syyskuussa 2023.
Bennun vuorokausi eli pyörähdys sen akselin ympäri kestää vain 4,3 tuntia. Kappaleen päiväntasaajalla lämpötila voi nousta 127 celsiusasteeseen ja yöllä pudota noin -23 asteeseen.
OSIRIS-REx kuvasi asteroidin pinnalta yli 1 500 halkeamaa, joista osa oli vain parikymmentä senttiä pitkiä, osa taas kymmeniä metrejä. Tärkeä havainto oli, että suuri osa niistä oli luoteis-kaakkosuuntaisesti, mikä viittaa auringonvaloon repeämien aiheuttajana.
"Lämmön aiheuttamat halkeamat Bnnulla syntyvät samalla tavoin kuin Maassa tai Marsissa. On kiehtovaa nähdä samankaltaisuus niinkin eksoottisissa ympäristöissä, pienessä painovoimassa ja kaasukehän puuttuessa", kommentoi Christope Matonti Côte d'Azur -yliopistosta.
Luotaimen saavuttua nelisen vuotta sitten Bennun läheisyyteen asteroidin pinta paljastui odottamattoman suurelta osin kivenmurikoiden peittämäksi. Tämä aiheutti Nasalle kiperän pähkinän, kun järkäleiden pilkottamasta pinnasta haettiin turvallista näytteenhakupaikkaa.
Bennun kiviaineksen nopea halkeilu voi olla enemminkin poikkeus kuin sääntö muihin asteroideihin verrattuna.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)