Asteroidi tekee torstaina Maan lähiohituksen

Talon kokoinen asteroidi 2012 TC4 viistää noin 45 000 kilometrin etäisyydeltä planeetastamme torstai-aamuna. Tämän kaltaisia lähiohituksia tapahtuu noin kahden vuoden välein.

Asteroidi löydettiin lokakuun alussa vuonna 2012 Pan-STARRS-observatoriossa Havaijilla. Viikkoa myöhemmin se ohitti Maan 95 000 kilometrin etäisyydeltä.

Alkuperäiset laskelmat antoivat ymmärtää, että kappale kulkisi tänä vuonna 6 800 kilometrin etäisyydeltä maapallosta. Kesällä tehdyt laskut kuitenkin osoittivat, että asteroidi ohittaa Maan selvästi kauempaa.

"Uudet laskut viittaavat, että TC4 tulee lentämään planeettamme ohi lokakuun 12. päivänä 43 500 kilometrin etäisyydellä pinnasta. Se vastaa noin yhtä kahdeksasosaa matkasta Kuuhun", Jet Propulsion Laboratorysta kerrottiin. Ohitus tapahtuu meikäläistä aikaa aamulla klo 8.41.

Läpimitaltaan 8–26 metriseksi arvioitu kohde on pitkulainen ja pyörii nopeasti. Se kiertää Auringon kerran 1,7 vuodessa.

Vaikka kappale olisi törmännyt Maahan, ei se olisi JPL:n Alan Harrisin mukaan todennäköisesti aiheuttanut suurta vahinkoa. "Se on riittävän pieni – suurin piirtein Tseljabinskin meteorin luokkaa – että vaikka se iskeytyisi, olisi epätödennäköistä, että se saisi aikaan mitään suurta haittaa." Harris kertoo.

Aiheesta lisää Astrowatch.net (englanniksi)