Arrokothin muhkurat valottavat avaruuden pienkappaleiden syntyä

Aurinkokunnan laidalla vaeltavan jäisen Arrokothin pinta on muhkurainen. Tutkijoiden mukaan kyse voi olla pienkappaleen alkuperäisistä rakennusosasista.

Arrokothista otti lähikuvia New Horizons -luotain ohittaessaan kohteen vuonna 2019. Kappaleen kummatkin osat ovat muhkuraisia. Tutkijat ovat nyt analysoineet muodostelmia tarkemmin.

He löysivät isommasta puoliskosta 12 ja pienemmästä kolme muhkuraa. Erikoista on, että kaikki muhkurat ovat lähes saman muotoisia, kokoisia ja värisiä. Lisäksi niiden heijastavat ominaisuudet ovat identtisiä.

"Arrokoth näyttää lähes vadelmalta, joka koostuu pienistä aliyksiköistä", sanoo Will Grundy Lowell-observatoriosta.

Kuiperin vyöhykkeellä kiertävän Arrokothin ajatellaan syntyneen hitaasti toisiinsa törmänneistä kappaleista. Jos törmäysnopeudet olivat vain muutamia kilometrejä tunnissa, kappaleet saattoivat kerääntyä hellävaraisesti yhteen varhaisen aurinkokunnan pölypilvessä.

Muhkurat voivat olla näitä alkuperäisiä rakennuspalikoita. Mielenkiintoinen ominaisuus, johon tällä hetkellä ei tunneta syytä, on osasten samankaltaisuus. "Pienkappaleiden syntymallien pitää kyetä selittämään rakennusosasten tyypillinen koko", sanoo Alan Stern SwRI:stä.

Tulevaisuuden lennot avaruuden pienkappaleille tarjoavat mahdollisuuksia vertailuille. "On tärkeää etsiä kumpumaisia rakenteita, jotta voimme nähdä, kuinka yleinen ilmiö on", sanoo Stern.

On mahdollista, että aurinkokunnan sisäosissa kappaleet syntyivät eri tavalla kuin Kuiperin vyöhykkeellä, joka alkaa uloimman planeetan Neptunuksen radan takaa.

Aiheesta lisää Southwest Research Institute (englanniksi)