Apophis-asteroidi ei todennäköisesti törmää maapalloon

Apophis-asteroidia on pidetty potentiaalisena uhkana maapallolle. Nasan uusien laskujen mukaan tämä valtava asteroidi ei kuitenkaan ole törmäämässä Maahan ainakaan seuraavaan sataan vuoteen.

Lähes 400-metrinen Apophis on ollut tutkijoiden mielenkiinnon kohteena jo pitkään. Asteroidi löydettiin vuonna 2004. Tuolloin järkäleen arvioitiin 3 prosentin todennäköisyydellä törmäävän maapalloon vuonna 2029.

Myöhemmin tarkemmat havainnot varmistivat, että ainakin kyseisenä vuonna Apophis lentää kotiplaneettamme ohi.

Koska asteroidin rata tuo sen usein maapallon lähelle, tutkijat eivät pystyneet olemaan varmoja, mitä tulee tapahtumaan myöhemmillä ohituskerroilla. Tämän takia Nasassa työskentelevä Paul Chodas halusi laskea Apophikselle pitkän aikavälin törmäystodennäköisyyden.

"Apophis on kiistämättä vaarallinen asteroidi. Siksi olemme seuranneet sitä ahkerasti, joten tunnemme sen kiertoradan erittäin tarkasti", Chodas selittää.

"Emme vieläkään voi täysin sulkea pois sitä mahdollisuutta, että tämä asteroidi törmäisi planeettamme. Laskujemme mukaan seuraavan sadan vuoden aikana tapahtuvan törmäyksen todennäköisyys on kuitenkin vain 0,001 prosenttia, joka on tietenkin äärimmäisen vähäinen."

Aiheesta lisää Space Daily (englanniksi)