Webb-teleskooppi nappasi terävän kuvan Neptunuksesta
Aurinkokunnan kylmät kohteet sopivat infrapunavalossa havannoivalle James Webb -avaruusteleskoopille. Uudessa kuvassa Neptunuksen renkaat erottuvat tarkemmin kuin kertaakaan Voyager 2:n ohilennon jälkeen.
"On kulunut vuosikymmeniä siitä, kun viimeksi näimme nämä himmeät pölyiset renkaat. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näemme ne infrapunassa", sanoo Heidi Hammel Webbin tiimistä.
Neptunuksen kaasukehän metaanikaasu imee itseensä infrapunasäteilyä, joten planeetta näyttää melko tummalta. Kuvassa vaaleina näkyvät alueet ovat korkealla leijuvia metaanijään pilviä, jotka puolestaan heijastavat auringonvaloa.
Oheisesta kuvasta on julkaistu myös kuiden nimillä varustettu versio, josta erottuu seitsemän kuuta. Kirkkaimpana niistä loistaa suhteellisen kaukana emoplaneetastaan suuri Triton, jonka on arvioitu olevan Neptunuksen kaappaama kappale kaukaa Kuiperin vyöhykkeeltä.
Voyager 2 -luotain ohitti Neptunuksen vuonna 1989. Myös Hubble on ottanut Neptunuksesta melko tarkkoja kuvia. Tuorein niistä on viime vuodelta.
Kaasuplaneetta Neptunus on halkaisijaltaan lähes nelinkertainen Maahan verratuna. Se kiertää Aurinkoa noin 30-kertaisella Maa–Aurinko-etäisyydellä. Yksi ratakierros kestää 165 Maan vuotta.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)