Virtaavaa kuin oliiviöljy - tällainen oli sula nuori Kuu

Uusi tutkimus keskittyy Kuun menneisyyteen. Kiertolaisemme magman juoksevuutta testaavat laboratoriotutkimukset auttavat ymmärtämään kuorikerroksen käyttäytymistä.

"On jännittävää, että Kuun kokoinen kappale pystyi olemaan kokonaan sula", kuvailee Nick Dygert Tennesseen yliopistosta Knoxvillestä. "On myös erityisen kiinnostavaa, että pääsemme tutkimaan niin isoa kohdetta tekemällä kokeita pienillä kapseleilla täällä maanpinnalla."

Kuu syntyi suuren kappaleen törmätessä muinaiseen protomaapalloon. Seuralaisemme tiivistyi Maan kiertoradalle nousseesta aineesta ja oli aluksi kokonaan sula.

Tutkimuksen mukaan Kuun kuorikerros muodostui aluksi magman pinnalla kelluvasta kiviaineksesta, joka viileni. Selittämättä oli jäänyt, miten kuorikerros pystyy koostumaan lähes kokonaan samasta mineraalista. Siinä luulisi olevan mukana runsaasti epäpuhtauksia muista magmameren mineraaleista. 

Mekanismia testattiin laboratoriossa mittaamalla Kuun pintakoostumusta vastaavan magman viskositeettia. Havaintojen mukaan viskositeetti oli erittäin pieni ja asettui jonnekin huoneenlämmössä olevan oliiviöljyn ja maissisiirapin välille.

Tutkijoiden mukaan alkuperäinen kuorikerros on voinut korvautua puhtaammalla kuoren mullistamisena (crustal overturn) tunnetun ilmiön kautta. Toinen mahdollisuus on, että asteroiditörmäykset kuluttivat pois alkuperäisen kuoren.

Aiheesta lisää Texasin yliopisto (englanniksi)