Koronasadetta Auringon pinnan lähellä. Kuva SDO / AIA

Videolla näkyy, kuinka miljardi tonnia plasmaa purkautui Auringosta

Nasan uusi Solar Dynamics Observatory (SDO) on onnistunut kuvaamaan rajun purkauksen Auringon pinnalla. Kyseessä on yksi viime vuosien suurimmista plasmapurkauksista. Sellaista ei ole koskaan aiemmin päästy tutkimaan nyt saavutetulla tarkkuudella.

"Näemme miljardeja tonneja magnetisoitunutta plasmaa purkautumassa avaruuteen samalla kun sitä putoaa takaisin pinnalle", selostaa Karel Schrijver Lockheed Martinin Aurinko- ja astrofysiikan laboratoriosta.

Purkaus ulottuu lähes 100 000 kilometrin korkeuteen Auringon pinnasta. Huhtikuun 19. päivänä kuvattu puolen minuutin pituinen video kattaa nopeutettuna neljän tunnin kuvausajan.

"Mikään muu teleskooppi ei pääse lähellekään SDO:ta yhdistetyssä paikan, ajan ja spektrin erotuskyvyssä", toteaa SDO-tiimin jäsen Alan Title.

Videolla näkyvää koronasadetta on pidetty erityisen mielenkiintoisena, koska sen liike Auringon vahvassa painovoimakentässä on merkillisen hidasta. Sama ilmiö on askarruttanut tutkijoita jo pitkään. SDO:n ennätystarkat kuvat tarjoavat selityksen paljastamalla kuuman kaasun muodostaman "tyynyn", joka hidastaa plasmaa.

Video purkauksesta YouTubessa

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto