Venuksen kaasukehässä havaittiin valtava kaarimainen muodostuma

Naapuriplaneettamme kiertävä Akatsuki-luotain kuvasi pilvikuvion, joka oli 10 000 kilometrin pituinen ja kesti vain muutaman päivän.

Japanilaisen tutkijaryhmän mukaan ilmiö liittyy luultavasti Venuksen maaperään. Muodostuma ei nimittäin edennyt planeetan nopeasti liikkuvan kaasukehän mukana, vaan pysyi paikallaan suhteellisen hitaasti pyörivään kamaraan nähden.

Tutkijat arvelevat, että syypää kuviolle on Venuksen päiväntasaajalla sijaitseva Afrikan kokoinen alue, Aphrodite Terra. Se nousee viisi kilometriä planeetan perustason yläpuolelle.

Alue saattaisi kyetä ylläpitämään havaitun kaltaista suuren mittakaavan ilmiötä Venuksen nopeasti pyörivässä kaasukehässä. Ylänköalue aiheuttaisi ylöspäin nousevan aaltohäiriön, joka saisi aikaan kaaren.

Tutkijat ovat kuitenkin varovaisia päätelmiensä suhteen. Olot Venuksen pinnalla eivät nykytiedon perusteella välttämättä ole suotuisat muodostuman alulle panemiseksi.

Pienemmän mittakaavan aaltohäiriöistä aiheutuvia ilmiöitä on todettu matalammalla Venuksen kaasukehässä. Jos nyt valokuvattu kaari varmistuu saman sukuiseksi ilmiöksi, se olisi suuren kokonsa puolesta nähtävästi ainutlaatuinen koko aurinkokunnassa.

Aiheesta lisää The Conversation (englanniksi)