Välähdykset Auringossa enteilevät roihupurkauksia

Avaruussään ennustamiseen saattaa olla tarjolla yksi konsti lisää. Pienet välähdykset Auringon koronassa voivat auttaa määrittämään, missä ja milloin seuraavan kerran roihahtaa.

Tutkijat ovat aiemmin todenneet, että Auringon kaasukehän alemissa kerroksissa tapahtuva magneettinen aktiivisuus voi ennustaa tuloillaan olevia purkauksia. Tyypillisesti niitä havaitaan alueilta, joilla on magneettikenttien häiriöistä syntyviä auringonpilkkuryhmiä.

Nyt löydetty potentiaalinen uusi ennusmerkki roihuille tuli ilmi, kun Northwest Research Associates -organisaation tutkijat kävivät läpi kahdeksan vuoden jakson ultraviolettikuvia. Ne oli ottanut Nasan SDO-luotain.

Tilastollisessa analyysissä Auringon kaasukehän koronaksi kutsutussa ulko-osassa tapahtuvat pienet välähdykset ennakoivat niiden alapuolella jonkin ajan päästä tapahtuvaa roihupurkausta.

"Tuloksemme saattavat antaa uuden indikaattorin erottamaan, mitkä aktiiviset alueet todennäköisesti roihahtavat pian ja mitkä pysyttelevät hiljaisina tulevan periodin aikana", sanoo KD Leka Nagoyan yliopistosta.

Roihujen ennakoiminen on keskeinen osa avaruussään ennustamista. Voimakkaat roihut voivat muun muassa häiritä radioyhteyksiä ja jopa aiheuttaa laajoja sähkökatkoja.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)