Uusi malli pystyy ennustamaan tulevat auringonpurkaukset

Tutkijayhteisössä on jo pitkään unelmoitu mahdollisuudesta ennustaa suuret auringonpurkaukset etukäteen. Uuden mallin antamat tulokset ovat osoittaneet, että tämä haave on jo suhteellisen lähellä.

Auringonpurkausten ennustaminen on vaikea tehtävä, koska emme tiedä mikä tarkalleen ottaen laukaisee ne.

Samalla se on kuitenkin myös äärimmäisen tärkeä tehtävä. Sekä satelliitit että maapallon sähköverkot ovat haavoittuvia Auringon voimakkaimpien hiukkaspurkausten aiheuttamille häiriöille.

“Iso purkaus on potentiaalinen riski yhteiskunnallemme", toteaa Kanya Kusano japanilaisesta Nagoyan yliopistosta. "Siksi auringonpurkausten ennustaminen on elintärkeää."

Vaikka teleskoopit pystyvät havaitsemaan purkauksen Auringon pinnalla tämä antaa vain vähän varoaikaa, sillä energeettiset hiukkaset voivat saavuttaa maapallon vain muutamassa minuutissa purkauksen näkymisen jälkeen. 

Kusanon ja hänen kollegoidensa kehittämä uusi malli pystyy kuitenkin antamaan hälytyksen lähitähtemme mahdollisesta purkautumisesta useita tunteja etukäteen.

Käyttämällä dataa vuosilta 2008-2019 tutkijat pystyivät ennustamaan yhdeksästä suurimmasta purkauksesta seitsemän. Parhaimmillaan varoitus purkauksesta saatiin jopa vuorokausi ennen tapahtumaa.

Kaksi purkausta, joita ei onnistuttu ennustamaan, olivat molemmat poikkeuksellisia. Niiden kohdalla purkautuneet alueet olivat paljon suurempia ja kaikista muista poiketen ne eivät tuottaneet niin sanottua koronan massapurkausta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)