Uusi geologinen kartta Kuusta auttaa Nasaa tulevien lentojen suunnittelussa

Kiertolaisemme pinnan historia ulottuu 4,5 miljardin vuoden taakse. Yhdysvaltojen geologinen tutkimuskeskus on nyt julkaissut ensimmäisen kattavan ja yhtenäisen geologisen kartan Kuusta.

"Kuu on aina koettu kiehtovaksi, ja me saatamme palata sinne", sanoo USGS-tutkimuskeskuksen johtaja Jim Reilly. "Tämä materiaali voi auttaa Nasa suunnittelemaan tulevia lentoja."

Kartoituksen tavoitteena oli luoda digitaalinen resurssi tutkimukselle, opetukselle sekä Kuun geologiasta kiinnostuneelle yleisölle.

PDF-muodossaan kartalla on kokoa 712 megatavua. Karttaa voi tarkastella myös animaation avulla.

Kartta on nimellisesti mittasuhteessa 1 : 5 miljoonaan. Lähdeaineistona olivat japanilaisen Kaguya-luotaimen 60 metrin erotuskyvyllä ottamat kuvat sekä LRO-luotaimen 100 metrin tarkkuudella tehty laserkartoitus.

Geologisena karttana materiaalin tarkoituksena ei ole näyttää pienimpiä yksityiskohtia, vaan luokitella alueet niiden koostumuksen ja geologisten rakenteiden mukaan.

Jo yleisvaikutelmasta näkee, miten erilaisia Kuun meille näkyvä puoli (vasemmalla) ja kääntöpuoli (oikealla) ovat. Kääntöpuolelta ei löydy laajoja tummia tasankoja eli mare-alueita, jotka on merkitty tähän karttaan vaaleanpunaisella.

Aiheesta lisää USGS (englanniksi)