Uranuksen kuut ovat törmäyskurssilla

Ryhmä Uranus-planeetan pieniä kuita on pakkautunut poikkeuksellisen lähelle toisiaan. Osa niistä kolaroi keskenään tulevaisuudessa, kertoo uusi tutkimus.

Idahon yliopiston ja Wellesley Collegen tutkijoiden mukaan Cressida-kuu törmää toiseen kuuhun miljoonan vuoden päästä. 82 kilometrin läpimittainen Cressida kuuluu Uranusta kiertävään, toisiaan likeisillä radoilla olevaan yhdeksän kuun ryhmään.

Cressidan kohtalon selvittäminen tuli mahdolliseksi, koska sen massa saatiin määritettyä. Tämä puolestaan onnistui, kun tutkijat totesivat Uranuksen eta-renkaan muodon hiukan kolmiomaiseksi pyöreän sijaan. He päättelivät muodon olevan todennäköisesti seurausta Cressidan painovoimasta.

Luultavimmin Cressida törmää suunnilleen samankokoiseen Desdemonaan. Välimatkaa kuiden radoilla on vain 900 kilometriä. Kolarointi odottaa tutkijoiden mukaan myös Cupid- ja Belinda-kuita.

Törmäykset hajottavat kuut pieniksi kappaleiksi, jotka jäävät kiertämään planeettaa. Tutkijat epäilevät, että Uranuksen kuiden lähistön kaksi rengasta ovat seurausta aiemmista törmäyksistä.

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)