Uranukselta ja Neptunukselta löytyi uusia kuita

Uranuksen kiertoradalta paljastunut kuu nimetään Shakespearen näytelmän henkilön mukaan. Neptunuksen uudet kuut saavat nimensä kreikkalaisen mytologian merenneidoilta.

Tähtitieteilijät ovat havainneet kaksi entuudestaan tuntematonta kuuta Neptunuksen kiertoradalta ja yhden kiertämästä Uranusta. Uusien löytöjen myötä Neptunuksen tunnettujen kuiden lukumäärä on nyt 16 ja Uranuksen 28.

"Nyt tavoitetut kolme kohdetta ovat himmeimmät kuut, mitä on koskaan löydetty näiden kahden jääjättiplaneetan ympäriltä maanpäällisten teleskooppien avulla", kertoo Scott S. Sheppard Carnegie-tiedeinstituutista.

"Tällaisten himmeiden kappaleiden paljastaminen vaati erityistä kuvan prosessointia."

Uusien kuiden löytyminen ei ole kovinkaan yleistä. On kulunut yli kymmenen vuotta siitä, kun Neptunukselta viimeksi löydettiin entuudestaan tuntematon kuu ja yli kaksikymmentä vuotta, kun sama tapahtui Uranuksen kohdalla.

Kaikki kolme kuuta ovat laajoilla, soikeilla ja kallellaan olevilla kiertoradoilla. Tämä viittaa siihen, että Neptunus ja Uranus ovat kaapanneet nämä kohteet itselleen aurinkokunnan alkuaikoina.

Näillä näkymin Uranuksen kuu tullaan nimeämään jonkin Shakespearen näytelmän henkilön mukaan. Noudattaen aiempia ratkaisuja Neptunuksen kuut saavat nimensä nereidien eli kreikkalaisen mytologian merenneitojen mukaan.

Aiheesta lisää Carnegie-tiedeinstituutti (englanniksi)